Grupp 3

Lärande utan formell undervisning

El och energiprogrammet i Trollhättan har fått flyttat till Vänersborgs El-program. Vilket innebär att några av de praktiska salarna fått rensats ur och göra plats för att bli teorisalar då fler elever kommit. Vi som Yrkeslärare är mycket besvikna på våra politiker och skolledning som gått med på detta. Nästan all vår utrustning har fått flytta ner till ett förråd i källaren på skolan, så om vi skall ha en kurs får vi be vaktmästaren att boka flytthjälp, och bära upp utrustning som vi skall laborera med eller använda i undervisningen de kommande veckorna. Intill förrådet i källaren ligger en övergiven skolsal som jag lagt beslag på för några veckor sedan efter förhandling med Rektorn, allt för att slipa dessa transporter upp och ner i källaren. Då jag förstod att jag inte skulle hinna ställa iordning denna lokal själv bad jag mina elever om hjälp. Min tanke var också att med denna lokal göra så likt en verklig arbetsplats och att eleverna får den känslan. Att samverkan med arbetslivet sker inte enbart via aktiviteter som rör APL perioden utan får förekomma även i skolmiljön och att organisera aktiviteter som efterliknar de i arbetslivet (Köpse´n, 2014). När jag presenterade iden för eleverna var det lite motgångar, och att behöv gå ca 2min genom skolan var jobbigt tyckte de flesta samt städa var tråkigt. När eleverna väl fick se lokalen blev de generellt alla väldig motiverade och undrade om de hjälpte till att göra iordning om de då kunde få ha en fika hörna med egen kaffebryggare. Nu idag några veckor senare är det väldigt populärt att gå till källaren vi har ställt iordning en robot gjort några arbetsstationer med pumpar och motorer vi jobbar på att det ska se ut som i yrket eller industrin. Under tiden som vi plockat iordning och packat upp maskiner och dess tillhörande utrustning, Har vi haft ett bra lärande. Många frågor har ställts under tiden som: Vad är detta, hur funkar den, hur sätter man dit den delen. Vi brukar gå hit ett par gånger i veckan och eleverna jobbar huvudsak med det praktiska men kan även gå och sätta sig vid ett långbord för att jobba med teori om de vill. Vi har även en fika hörna med soffor där vi samlas för genomgång av vad vi skall göra för laboration eller behöver bygga upp för station. I detta projekt som inte har något med kursen att göra har eleverna utvecklat förtrogenhetskunskaper, förmågan att känna igen saker och handla på rätt sätt i en situation. De har även skaffat sig goda färdighetskunskaper, att veta hur något skall göras när vi skall göra praktiska uppgifter. (Köpse´n, 2014) s 42.
Mikael S
#1 - Erik

Detta låter ju som en toppenlösning. Du har vänt ett problem till en möjlighet och detta genom att ge eleverna en hög frihetsgrad där deras nyfikenhet väcks till liv.

Där ser vi även exempel på att IKT-verktyg och teorisalar aldrig kommer ersätta en riktig sak som eleven håller i handen.

Kanonbra där och God Jul

#2 - Martin

Ibland är det motigt i början men när de sen känner att de är delaktiga i sin situation så blir de motiverade på ett helt annat sätt.

#3 - Anonym

Du skriver fram en empirinära berättelse med litteraturanknytning som inger läsaren såväl trygghet som inspiration till problembaserat lärande.
Henrik